Путин хуйло 03/05/2024 (Tue) 13:13 Id: 4e5e93 No.446196 del
«Найновіший, дуже захищений і просто — футуристичний». Такими епітетами-прикметниками найвищого ступеню порівняння характеризували свій патрульний корабель «сєрґєй котов» російські пропагандисти.

Про одне на московії забули: весь отой словесний тюнинг не цікавий українським бойовим дронам. А результат — дірявий остов плавзасобу на дні Чорного моря.

«Минула ніч принесла чергове поповнення в склад „підводного“ Чєрнаморскаго флота: безекіпажні катери ГУР МО України відправили на дно поблизу Феодосії патрульний корабель „Сєрґєй Котов“. А значить — у нас з’явилась нагода докладніше придивитись до проєкту 22160», — зазначив у коментарі для АрміяInform дослідник військової історії, техніки та озброєння, доктор історичних наук, професор Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Андрій Харук.

В історичному екскурсі експерт розповів, що ще з 80-х років минулого століття в багатьох країнах світу почав розвиватись клас OPV — Offshore Patrol Vessel, патрульних суден, призначених для охорони 200-мильної виключної морської економічної зони.

«Зверніть увагу — саме суден (Vessel), а не кораблів (Ship). Цим підкреслювалась орієнтація нового класу на виконання не військових, а, скажімо так, поліцейських завдань — ганяти браконьєрів, штрафувати забруднювачів моря, рятувати тих, хто зазнав кораблетрощі…», — підкреслив дослідник флоту Андрій Харук.

За його словами, задля здешевлення OPV, здебільшого, будували за цивільними стандартами — тобто, живучість їхня значно нижча, ніж у повноцінних бойових кораблів. Не мають вони і «нормального» озброєння — невеличка гарматка, кілька кулеметів… В більшості країн OPV входять не до складу ВМС, а до невійськових структур на кшталт берегової охорони.

«Усі мають OPV — і нам треба!» — так, очевидно, розмірковували адмірали шишкостану, коли замовляли проєкт корабля під номером 22160. Для чого він був потрібен — загадка, навіть російські навколофлотські оналітєги не могли цього зрозуміти. Адже такі судна за визначенням мали б експлуатуватись береговою охороною ФСБ, а не ваєнна-марскім флотом. Та як би там не було, ВМФ замовив шість патрульних кораблів (так вони класифікуються в рашці) проєкту 22160«, — зазначив професор Харук.