Путин хуйло 03/05/2024 (Tue) 13:14 Id: 4e5e93 No.446197 del
>>446196
Дослідник озброєння повідомив, що чотири з них будує завод в Зеленодольську на Волзі, а два останніх — завод «Затока» в окупованій Керчі. До цього часу Чєрнаморскій флот отримав чотири кораблі — «Васілій Биков» (2018 р.), «Дмітрій Рогачьов» (2019) і «Павєл Дєржавін» (2020), а «Сєрґєй Котов» підняв ваєнна-марской флаґ вже після початку повномасштабної агресії — 30 липня 2022 р.

Усі вони увійшли до складу 184-ї бригади кораблів охорони водного району. Ще два кораблі — «Віктор Вєлікій» і «Ніколай Сіпяґін» — закладені в Керчі у 2016 і 2018 рр., але досі навіть не спущені на воду. Вони перетворились в типовий москальський довгобуд — на кшталт, наприклад, субмарин 677-го проєкту.

— Отже, Андрію Івановичу, а які ж параметри цього «аналоховнєта»?

— Корабель проєкту 22160 має довжину 94 м і може розігнатись до 25 вузлів (46 км/год — якщо перевести на «сухопутну» мірку). Архітектура корпусу і надбудови виконана з претензією на «стелс» — тобто, її форми мають знижувати радіолокаційну помітність. Озброєння, як і личить OPV, символічне: 76-мм гармата і пара кулеметів.

Але москалі заклали в проєкт 22160 модульність озброєння (до речі, вперше в практиці рашкованського суднобудування). Корабель можна швиденько доозброїти, встановивши два модулі по чотири крилаті ракети «Калібр», перетворивши його на вовка в овечій шкурі. Достеменно відомо, що 2020 р. такі ракети випробовувались на «Васілії Бикову» — для чого його спеціально ганяли на Північний флот. На кораблі може базуватись гелікоптер масою до 12 тонн (Ка-27 або Ка-29), а його автономність сягає 60 діб — значно більше від нових москальських фрегатів і корветів.

Силова установка корабля проєкту 22160 була виконана за останньою модою — дизелі німецької фірми MTU та німецькі ж редуктори ZF. Але… 2014 р. рашка почала агресію проти України і нарвалась на слабенькі, та все ж санкції. На «Васілію Бикову» ще встановили німецькі агрегати, а ось на решту кораблів серії довелось адаптувати «імпортозаміщені» двигуни Коломєнского завода. Ну, це все одно, якби «мерседесівський» мотор замінили навіть не «жигулівським», а від «Москвича».

— А чим «відзначилися» судна типу «Сєрґєй Котов» в останній період?

— З самого початку широкомасштабної агресії проти України плавзасоби проєкту 22160 брали в ній активну участь. «Васілій Биков» разом з крейсером «Москва» атакував о. Зміїний. Пізніше ці кораблі діяли в західній частині Чорного моря — доки після потоплення «Москви» і визволення Зміїного ОЗУ «ЧФ» не змушений був забратись з цих вод.

Message too long. Click here to view full text.