Anonymous 03/17/2022 (Thu) 21:04:50 No.4292 del
>>4289
Pár éve élek külföldön, aztán én is felejtem. Néha már ott tartok hogy a helyes ragozást nézem online, meg nem létező jövevényszavakkal beszélek.
Igaz engem nem is azért fizetnek hogy magyarul írjak...

>>3265
Egyébként azóta is tanulom a japánt, most már egész jól megy ahhoz képest hogy teljesen autodidakta módon csinálom.

Az első nagy lépésem a poszt után az volt hogy elolvastam egy shounen mangát. Nagyjából minden második szót be kellett írnom a szótárba, de evvel hozzá is szoktam a kanához meg az alap nyelvtanhoz.

A második (mostmár tudásom fő forrása), hogy elkezdtem bizsuaru noberu-ket olvasni. Mondjuk meglepően nehéz volt olyan szintre jutni hogy élvezhető legyen. Az elsőnek (AmeHazu) kb tavaly augusztus környékén kezdtem neki, azt elég gyorsan annyiban is hagytam amikor az egyik figura elkezdett nekem 汝-zni. Aztán nekikezdtem mégegynek (Air), az is soknak mutatkozott úgyhogy ráhagytam. Végül a harmadikban (Kizuato) nagy kínszenvedés árán sikerült elolvasnom egy egész route-ot.
Azóta is váltogatok a VN-ek között, avval a különbséggel hogy ha nekikezdek egy route-nak arra valószínűleg nem unok rá csak azért mert minden második kanji-t le kell rajzolnom a telefonomon. (Text hooking-ot lusta voltam beállítani, plusz ha lerajzolgatod szerintem jobban megragad.)

Magolni már csak kanji-t magolok, elég gyorsan rájöttem hogy a szavakat totál fölösleges. A kakugo szerint most tartok 1800 betűnél, ami egész jó de távol áll a tökéletestől. Tervezem majd megtanulni őket írni is, de annak sajnos elég limitált a haszna, szóval nem tudom lesz-e belőle valami.

Végül nemrég az is feltűnt hogy sokszor az animét is egész jól értem felirat nélkül, szóval mostmár általában azt is úgy nézem. (Kivéve amikor nem, animéje válogatja.)