Anonymous 02/08/2024 (Thu) 08:55 No.6890 del
>>6885
Sajnálom, Anon, kérdésem teljesen legit, politikától alapvetően mentes volt.
A "pedofilsimogató" szó annyira magyartalan (még képtábla zsargon mércével mérve is), hogy megakadt rajta a szemem. Egészen bizonyos vagyok benne, hogy sem Arany, sem Weöres, de még Faludy György szókincsében sem található meg.
Tudom, hogy létezik és használt az "állatsimogató" kifejezés, ez az, amikor állatkertben szelídebb állatokhoz (pl birka) a látogatók testközelbe mehetnek, és megsimogathatják őket. Gondoltam ennek analógiájára talán be lehet menni börtönökbe fegyenceket taperolni, de mivel a rablógyilkosok túl veszélyesek (a tigris párhuzama), a pedofilok (~=birka) lehetnek a simogatás alanyai (tárgyai).
Aztán arra is gondoltam, hogy lehet "gyereksimogatót" értettek, hisz a pedofilokra jellemző lehet gyerekek simogatása (ez egy "gyereksimogató pedofil!"). Nade akkor miért írtak pedofilt a gyerek helyett? Tán összetékeverik a pedofil jelentését? Ha a pedagógus tanár, a pediátria gyermekgyógyászat, akkor ők úgy gondolják, hogy a pedofil gyereket jelent?
Nem értettem (még mindig nem igazán értem) a gondolatmenetet a szóalkotás mögött. El tudom fogadni a bűnpártoló szinonímájaként, de egyáltalán nem intuitív.

Megjegyzem, ha azért vagy sós, mert úgy gondolod, hogy az ellenzéket kívántam ekézni, piszkálhatom a "dollárbaloldal" kifejezést is, az is egy érdekes agyszülemény.